Qui som Accés als nostres articles Materials i documents Fòrums de debat Contacta amb el col·lectiu Enllaços que recomanem Índex del web Convocatòries, mogudes, manis, activitats...
[cap convocatòria]
Imatge bus
Els nostres articles en publicats en premsa
Publicat el 27 - 10 - 2013 a Levante - EMV
Descarrega l'article

La flama de gas de Sagunt

Miquel Aguilar

Membre d’Acció Ecologista-Agró

Un nou rècord per situar la Comunitat Valenciana al món: la flama olímpica que crema gas natural a la planta Saggas, situada a Sagunt. Des de finals de febrer i de manera intermitent s’ha pogut observar aquesta enorme flamarada des de més de 10 quilometres de distància, eixint de la mistera situada al costat dels grans dipòsits de gas liquat. L’empresa, que importa gas de l’altre costat de la Mediterrània, està cremant-lo absurdament.

El gas s’importa d’Egipte i Oman. És transportat per vaixell en forma líquida al port de Sagunt on l’empresa el torna a convertir en gas i l’aboca a la xarxa, a través de la qual és consumit pels domicilis, les industries i per les centrals elèctriques dites de cicle combinat. Però als darrers anys hi ha una forta baixada de la demanda de gas per part de les elèctriques, el que ha conduit l’empresa a tenir un excés de gas amb el qual no sap què fer.

El que està fent l’empresa Saggas és sancionable no sols per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, també per la pèrdua de recursos valuosos. L’Administració hauria d’aturar aquesta sangria en lloc d’autoritzar extraccions de gas tan problemàtiques com el fraking a les comarques de Castelló.

La producció elèctrica dels cicles combinats ha baixat en tota Espanya un 40% de gener a agost de 2013, mentre el consum de gas en indústries i habitatges no ha baixat. La raó que explica el menor consum de gas dels cicles combinats és la competència de les energies renovables. Els governs anteriors acceptaren els plans de les cinc grans companyies elèctriques de construcció de cicles combinats, i no tancar nuclears ni tèrmiques de carbó ha conduit a un excés de potència instal·lada.

Saggas és propietat majoritàriament de Gas Natural Fenosa, la qual disposa en Sagunt d’una central elèctrica de gas que fa les seues encomandes a Saggas. Aquesta central tèrmica estava prevista per a 1.200 mw però únicament es construïren la meitat, 600 mw, i ara funciona fins i tot a menys de la meitat d’aquesta potència.

Tot i que Saggas està funcionant per baix del 20% de la seua capacitat, és sorprenent que no hi haja disminuït el moviment dels vaixells metaners en un moviment de compra i venda de gas totalment ineficient, com reconeix el Director de l’empresa en una entrevista en aquest diari. Si a penes es fa gas, per a què aquest moviment de vaixells que, a més, obliga a emmagatzemar-lo i que en evaporar-se obliga a cremar-lo?. L’única explicació que trobem és que han de complir el contracte amb l’Autoritat Portuària d’uns mínims de m3 descarregats. No és una qüestió de seguretat pel que es crema el gas sinó de benefici empresarial. A més, aquest gas no va a càrrec de l’empresa sinó del sistema gasista, és a dir dels consumidors.

La flama és un símbol i un element per a reflexionar:

1. L’excés de potència instal·lada en el sistema convencional (nuclear, carbó, petroli i gas) és un element més dels que pesen en el cost de l’electricitat, en aquest cas pels pagaments excessius per capacitat i disponibilitat, cosa que ha repercutit en les noves pujades del rebut de la llum. Les cinc grans elèctriques afirmen que paguem per l’electricitat menys del que costa produir i estan decidides a què se'ls pague la diferència en un “rescat” per un volum que comença perillosament a assemblar-se al de la banca.

2. Els ministeris d’Indústria i Medi Ambient a Madrid i les conselleries respectives a València avalaren els projectes de planta i regasificadora, i estem esperant que diguen alguna cosa del que passa. La construcció de la central tèrmica de Sagunt va ser contestada per ciutadans i diverses entitats, entre elles Acció Ecologista-Agró. Quan es va donar l’Autorització Ambiental es digueren moltes ximpleries, com que la planta era poc menys que imprescindible per assegurar el subministrament elèctric en la zona. En el 2004 donàvem raons de per què la central no era necessària en estar el subministrament garantit per la construcció de la central de cicle combinat de Castelló l’any anterior i pels plans d’instal·lació de 1.700 mw d’energia eòlica.

envia correuComentaris dels lectors sobre l'article

Els lectors encara no han opinat sobre aquest article.

ComentaComenta aquest article
Nom
Adreça electrònica
Mostra l'adreça
Des de
captcha
Codi de confirmació    [genera'n un de diferent]
Aquest codi és per a impedir la introducció automàtica de publicitat. Introduïu-lo tal i com el veieu a la imatge.
Comentari
       
Webmaster: Pere Pasqual Pérez